Poradnictwo żywieniowe przeprowadzane jest osobiście w obecności pacjenta i jego opiekuna. Każde przekazywane zalecenia są dostosowywane do aktualnego stanu klinicznego pacjenta, jednostki chorobowej, sposobu leczenia, występujących powikłań i zaburzeń towarzyszących zarówno chorobie podstawowej jak i sposobowi jej leczenia.
Do najczęstszych błędów żywieniowych, które mogą przyczynić się do rozwoju otyłości u dzieci i młodzieży zalicza się przede wszystkim: niewłaściwy rozkład posiłków spożywanych w ciągu dnia (np. nieregularność posiłków, częste pojadanie), niewłaściwy dobór produktów w diecie (np. nadmiar soków i słodkich napojów gazowanych) oraz niezgodną z indywidualnym zapotrzebowaniem dziecka wartość energetyczną i odżywczą posiłków.
Czytaj więcej: Porady żywieniowe przy otyłości u dzieci i młodzieży
Anoreksja to inaczej jadłowstręt psychiczny (anoreksja z grec. anorexia nervosa – an – brak, pozbawienie, orexis – apetyt) - zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Na tą chorobę najczęściej zapadają dziewczynki w wieku 13-25 lat. Jednak coraz częściej również anoreksja dotyka chłopców i młodsze dzieci.
W onkologii leczenie żywieniowe jest istotnym elementem terapii. Stosowane podczas leczenia chemioterapia działa nie tylko na komórki nowotworowe, ale również na zdrowe komórki organizmu. Leczenie często wywołuje działania niepożądane takie jak bark apetytu, nudności, wymioty, biegunki, zaburzenia w odczuwaniu smaku i zapachu, zapalenie śluzówki jamy ustnej, zaburzenia funkcjonowania narządów (wątroby, trzustki, nerek, płuc, serca). Leczenie może prowadzić do spadku masy ciała.
Właściwy sposób żywienia jest jednym z głównych czynników mających wpływ na wyniki leczenia cukrzycy. Podstawowe zasady żywienia w cukrzycy nie różnią się od zasad racjonalnego żywienia dzieci zdrowych i mogą być stosowane przez całą rodzinę.
Zaburzenia występujące w przebiegu choroby oraz towarzyszące procesowi leczenia wymagają wprowadzenia odpowiedniego leczenia dietetycznego. Prawidłowo zbilansowana, dostosowana do stan zdrowia małego pacjenta dieta warunkuje prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny dziecka.